Een stralende huid met goede huidverzorging in de zomer
De zomer is nu echt begonnen. Dan wil je natuurlijk volop genieten van het stralende weer. Zon, zee, strand, wandelen, fietsen. Zonnestralen voelen heerlijk aan, geven je huid een lekker gezond tintje en een goed humeur. Alle voordelen hebben natuurlijk ook hun nadelen, want de zon kan ook schadelijk zijn voor je huid. Mits je verantwoord met de zon omgaat en je huid goed verzorgt. Daarom deel ik in deze zomers blog tien tips voor een goede huidverzorging en -bescherming in de zomermaanden. Zo ziet je huid er zowel tijdens als na de zomer er stralend uit. Dat wil jij toch ook?
Huidverzorging in de zomer tips 1 t/m 5
Tip 1: regelmatig scrubben
Scrub je huid vóór het zonnen goed met een scrubcrème of -gel. Met scrubben verwijder je je dode huidcellen. Hierdoor wordt je huid glad en regelmatiger bruin. Blijf je huid tijdens de zomer regelmatig scrubben. Zo behoud je een frisse teint en wordt je huid bij een volgend zonnebad mooi egaal bruin. Je kleurtje blijft na de vakantie ook veel langer zitten en is niet na een een paar douchebeurten bijna verdwenen. Gebruik voor je gezicht een fijnere scrubcrème. Je huid is daar namelijk veel dunner.
Een paar scrubtips:
- Je huid is vóór het zonnen gevoelig, dus gebruik een (zeer) milde scrub.
- Gebruik voor je gezicht een fijnere scrub speciaal voor de gezichtshuid.
- Scrub een verbrande huid niet, maar wacht tot deze gekalmeerd is.
- Wees voorzichtig met scrubs als je last hebt van couperose.
Tip 2: geef je huid genoeg vocht, al voordat je met vakantie gaat
De zon veroorzaakt huidveroudering en heeft een sterk uitdrogende werking op je huid. Een goed gehydrateerde (hyrateren is vocht inbrengen) huid is daarom belangrijk. Het voorkomt rimpeltjes en is één van de belangrijkste voorwaarden voor een gezonde en mooie huid. Breng na iedere douche of bad een vochtinbrengende crème op je lichaam en gezicht aan. Begin hier niet pas mee als je op vakantie bent, maar bereid je huid al goed voor. Gebruik na het zonnen ook een aftersun om je huid te koelen, te verfrissen en vocht in te brengen (hydrateren).
Tip 3: begin met een hoge beschermingsfactor
Gebruik zeker de eerste dagen in de zon een crème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30, 50 of hoger). SPF staat voor Sun Protection Factor. Het cijfer erachter verwijst naar het vermogen om zonnestralen te filteren of blokkeren en de kans op verbranding te verkleinen. Je huid heeft tijd nodig om melanine aan te maken (natuurlijke bescherming van de huid) en is vooral tijdens de eerste blootstelling aan de zon erg kwetsbaar. Melanine biedt slechts weinig bescherming tegen de gevaren van de zon (gelijk aan een SPF van 2 of 3). Niet veel dus. Ook al heb je dus al een kleurtje, is het verstandig een antizonnebrandmiddel te blijven gebruiken.
Tip 4: bescherm tegen UVA en UVB-stralen
UVA zorgt voor huidveroudering (Ageing) en UVB voor verbranding (Burning). De SPF-factor heeft alleen betrekking op de bescherming tegen UVB-straling. Kies een antizonnebrandcrème, die je huid zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt. Check daarom op de verpakking van je crème of deze ook bescherming biedt tegen UVA-straling. De meeste goede crèmes beschermen tegen beiden. Lees ook mijn blog ‘Hoe zonnebrandcrèmes echt werken’.
Tip 5: royaal en regelmatig smeren
Smeer je minimaal ongeveer 30 minuten vóór je de zon ingaat goed in. Herhaal dit om de 2 à 3 uur en na elke zwembeurt, zweten en afdrogen. Ook als de crème waterproof is. De zon breekt namelijk de werkzame stoffen af die de zonnestralen tegenhouden en daarom is het nodig om je lichaam regelmatig opnieuw in te smeren. Gebruik liever teveel dan te weinig crème. KWF adviseert minimaal 30 ml zonnebrand over je hele lichaam te verdelen. Zo krijg je de juiste bescherming tegen de schadelijke UV-stralen.
Huidverzorging in de zomer tips 6 t/m 10
Tip 6: vermijd de zon op het heetst van de dag
In Noord Europa is de zonkracht ’s zomers het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur (op zonvakantie soms al vanaf 11 uur). Bedenk dat door weerkaatsing van de (onzichtbare) UV-straling door bijvoorbeeld zand of water de UV-stralen ook kunnen doordringen in de schaduw onder parasols enz. En als er veel wind waait, lijkt het koeler en is de zon helemaal verraderlijk. Voorkom een zonnesteek of hevig verbranden en ga pas later op de middag de zon in.
Tip 7: bescherm je hoofd, nek en ogen
Als je gaat zonnen, is het goed om een hoedje of petje op te zetten. Het beschermt ten eerste de huid van je hoofd, die je vrijwel niet in kunt smeren met een zonnebrandcrème. Ten tweede beschermt het tegen een zonnesteek, wat vaak het gevolg is van langdurige zonnestraling op je hoofd of nek. Een parasol is heel verstandig tijdens de eerste dagen in de zon. Zelfs met mijn getinte huid lig ik de eerste week onder een parasol.
Tip 8: draag een goede zonnebril
Een goede zonnebril beschermt niet alleen je ogen, maar ook de gevoelige huid er omheen. Kies een zonnebril met label UV 400 of 100% UV-bescherming. Dan weet dat je met een goede zonnebril te maken hebt. Let op dat het montuur groot genoeg is, zodat de straling niet via de zij- of onderkant je ogen bereikt. Door de donkere glazen staan je pupillen namelijk wijder open, waardoor je ogen juist méér schadelijke straling opvangen. Geen bril is dan zelfs beter, want dan nijp je je ogen automatisch wat dicht, waardoor minder straling je ogen bereikt.
Tip 9: drink veel water
In de zon zweet je veel en het is daarom belangrijk om het vochtgehalte in je lichaam goed op peil te houden. Veel drinken heeft ook zijn uitwerking op de huid. 90% van de hydratatie komt namelijk van binnenuit. Goed drinken is een van de belangrijkste tips voor huidverzorging in de zomer. Drink minstens anderhalve liter water per dag. Water is daarnaast erg verkoelend, lekker en gezond. Je huidje zal ervan gaan stralen! Neem een koelbox mee naar het strand. Koel water drink je makkelijker dan water uit een door de zon verwarmde fles.
Tip 10: eet bosvruchten tegen gesprongen adertjes
Last van gesprongen adertjes (couperose)? Eet dan veel verse bosvruchten. Zij versterken je bloedvaatjes, zodat deze beter bestand zijn tegen de zon. Houd je huid verder koel door er regelmatig zoet water op te sprayen (bijv. met een plantenspuit).
Laatst geüpdatet op 20 juli 2018
Bronnen: Beautylab, KWF Kankerbestrijding, Trendstyle
Ik moet gewoon even hier iets invullen: erg plezierige blogpost,
goed geschreven, lekker informeel! Hoeveel post je per maand?
Beste Junny,
Dank je wel voor het compliment! Ik ben ook communicatieadviseur, dus dat komt bij het schrijven goed van pas 😉
Ik probeer iedere twee maanden een blog te posten, maar zoals je ziet lukt dat niet altijd. Dit weekend ga ik weer schrijven, dus hou de blog in de gaten.
Pingback: Hoe zonnebrandcrèmes echt werken | IM Makeup
Bedankt voor de info! Altijd handig..
Dank je wel, Ida. Fijn dat je er wat aan hebt.