Zonnebrandcreme, waar moet je op letten?

Zonnebrandcrèmes: welke soorten zijn goed voor je huid?

zonnebrandcreme

Zonnebrandcrème is geen overbodige luxe, want de zon kan heel schadelijk zijn voor je huid. Toch krijg ik vaak de volgende reacties als ik erover begin: ik verbrand nooit, dan word ik niet bruin, ik zit toch in de schaduw, dus waarom zou ik een zonnebrandcreme gebruiken? Er zijn heel veel mensen, die zich niet bewust zijn van hoe belangrijk goede bescherming is. Er lijkt daarmee weinig veranderd ten opzichte van mijn vader’s kindertijd. Hij was vaak onbeschermd buiten en verbrandde regelmatig. Toen hij in de tropen werkte, droeg hij lange mouwen en broeken en zocht hij de schaduw op. De schade was echter in zijn kinderjaren al aangericht en hij ontwikkelde een lichte vorm van huidkanker. Nu moet hij ieder kwartaal op controle bij de huisarts. Voorkom dat het bij jou zo ver komt, of erger. Daarom is goede bescherming belangrijk, van jongs af aan.

Soorten UV-straling

Er zijn drie verschillende soorten UV-straling: UVA, UVB en UVC. Het zonlicht dat onze aarde bereikt bestaat voor ongeveer 95% procent uit UVA-straling. Je verbrandt er niet door, maar het dringt wel door tot in de onderste laag van je huid, waar het schade aanricht aan je DNA. UVA zorgt er ook voor dat je huid veroudert. Onthoud dit ezelsbruggetje: A staat staat voor aging.. UVB stralen zorgen ervoor dat je huid verbrandt: B staat voor burning. UVB zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine zorgt samen met calcium voor sterke botten. Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Langer in de zon betekent goed insmeren. Tot slot is er UVC. Deze straling bereikt de aarde gelukkig niet. Het is wel de meest schadelijke van de drie. (Bron: Huidfonds)

Chemische versus minerale zonnefilters

Zonnebrandproducten zijn er in verschillende varianten. Denk aan een lotion, gel, crème, olie. Belangrijk is dat je deze beschermen tegen UVB én UVA. Niet alleen UVB, maar ook UVA beschadigt immers je huid. Naast bestanddelen als water, vetten en conserveringsmiddelen zitten er ook zonnefilters in zonnebrandcrème. Deze zorgen ervoor dat schadelijke ultraviolette stralen je huidcellen niet bereiken.

Er zijn twee soorten UV-filters: chemische en minerale filters. 

1. Chemische filters (ook wel synthetsiche filters)

Chemische filters zitten in de meeste zonnebrandcrèmes. Ze trekken in je huid en absorberen de UV-straling. Voordeel van chemische filters is dat ze geen witte waas achterlaten zoals bij de meeste minerale filters. Ze hebben echter een paar grote nadelen. De eerste is dat ze eigenlijk alleen goed beschermen tegen UVB. De UVA stralen worden door chemische filters hooguit gedeeltelijk geabsorbeerd. Bovendien zijn chemische filters nogal instabiel zijn, waardoor de werking ervan vermindert. Synthetische zonnebrand werkt ook pas na 15 of 30 minuten. Verder kunnen ze in reactie op zonlicht vrije radicalen genereren, waardoor ze je huidcellen kunnen beschadigen.  Een aantal chemische filters is irriterend voor de huid, wat huidveroudering veroorzaakt. Chemische filters zijn ook niet goed voor het milieu, want bij het zwemmen komen ze in het water terecht. De meeste mensen gebruiken chemische filters, ook voor hun kinderen. Voor kinderen kun je beter minerale filters gebruiken.

2. Minerale filters (ook wel fysische filters)

Zonnebrandcrèmes die beschermen tegen zowel UVA- als UVB bevatten de minerale filters Titaniumdioxide en Zinkoxide. Deze filters leggen een laagje op je huid en ‘weerkaatsen’ als het ware het zonlicht. Hierdoor dringen de schadelijke UV-stralen niet door tot je huidcellen. Hierdoor zijn ze ook veel effectiever dan chemische filters. Minerale zonbescherming werkt onmiddellijk na het aanbrengen. Dit in tegenstelling tot synthetische zonnebrand. De mineralen leggen een laagje op de huid en kaatsen de zon terug. Minerale filters veroorzaken zelden allergische reacties. Het enige nadeel van minerale filters is vaak de witte waas, die op je huid achterblijft. De oplossing van veel fabrikanten is nanotechnologie. Hierbij worden de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes geknipt om de zonnebrandcrème transparanter te maken. Deze techniek is echter omstreden, want titaniumdioxide in kleine deeltjes lijkt op asbest. Eenmaal door je lichaam opgenomen, zijn ze lastig kwijt te raken. Titaniumdioxide in nanovorm heeft nog een groot nadeel. Het kan een chemische reactie aangaan met zonlicht. Niet iets wat je wil van een zonnebrandcrème. Gelukkig zijn er steeds meer minerale filters zonder witte waas en zonder nanotechnologie. Als er nano is gebruikt, staat het altijd vermeld op de ingrediëntenlijst.

Een paar goede minerale zonbeschermingsproducten

Alphanova: 100% natuurlijk met 100% minerale filters. Met natuurlijke oliën die tegen UV-straling beschermen (Aloe Vera, Jojoba, Tamanu olie). Het hydrateert de huid en beschermt tegen huidveroudering door de zon. Speciaal ontwikkeld voor volwassenen met een zeer gevoelige huid en mensen die een hoge SPF wensen. Het is biologisch gecertificeerd (Ecocert), 100% biologisch afbreekbaar, bevat geen chemische filters en conserveermiddelen, geen nanodeeltjes, parabenen en Fenoxyethanol. Daarnaast is het parfumvrij en waterbestendig. In een lichte en medium kleur te bestellen via Bewustpuur

Obagi Medical Physical Defense SPF50 Tinted: deze zonnebrandcrème biedt bescherming tegen UVA-, UVB-, HEV- (blauw licht van beeldschermen), VIS- en IR (infrarood)-straling. Het bevat ook  antioxidanten om je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden, die huidveroudering kunnen veroorzaken. Heeft een universele teint, die elk huidtype licht camoufleert. Onder andere te koop bij Dermaskinshop.

Altruist Zonnebrand Anti-Roodheid en Pigment SPF 50: plantaardige technologie in combinatie met hoogwaardige UV- en lichtbescherming om roodheid te verminderen en huidpigmentatie te egaliseren. De getinte gezichtscrème bevat speciale pigmenten, die onmiddellijk roodheid neutraliseren en ongelijke pigmentatie wegwerken. De actieve toevoegingen (5 planten en 1 gistextract), gecombineerd met ontstekingsremmende, kalmerende en genezende eigenschappen van bloedvaten, verbergt niet alleen de gevoelige rode huid, maar behandelt het ook gedurende een periode van 8 weken, zonder antibiotica. Het biedt een breed spectrum van 5-sterren SPF 50-zonbescherming, inclusief hoogenergetisch blauw licht. Dit biedt een hoge factor stabiele UVA / UVB-bescherming, waardoor verdere irritatie en hormonaal geïnduceerde huidpigmentatie wordt voorkomen. Het kan ook worden gebruikt als een getinte gezichtsbescherming voor iedereen die op zoek is naar hoogwaardige zonbescherming.. Ook geschikt voor mensen met rosacea. Te koop bij Plein.nl

Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF 50:  smeert makkelijk uit en trekt snel in zonder vettig residu achter te laten. Bevat 100% minerale brede spectrum PA++++ en SPF 50, die de huid beschermt tegen UVA en UVB-stralen, infraroodstraling en blauw licht van beeldschermen. Is niet plakkerig of vet, dus werkt ook goed onder je make-up. De zachte perzikkleur zorgt voor een mooie kleurcorrectie en de vitamine C zorgt voor een stralende huid. Geschikt voor alle huidtypes, zelfs de gevoelige huid. Te koop bij onder andere Lookfantastic.nl

Bekijk dit filmpje met een simpele uitleg van hoe zonnebrandcrème werkt.

7 weetjes over zonnebrandcrème

 1. De SPF-factor heeft alleen betrekking op de bescherming tegen UVB-straling. Check dus of je crème ook beschermt tegen UVA. Dat zie je aan de cirkel met een ‘A’ erin.
 2. Je kunt beter een zonnebrandcrème gebruiken met een fysisch filter en een lagere SPF dan eentje met een chemisch filter en hogere SPF.
 3. De SPF geeft aan hoeveel langer je veilig in de zon kunt liggen. Als je zonder bescherming na 10 minuten verbrandt, zul je bij een zonnebrandcrème met SPF 10 na circa 100 minuten verbranden. Bij factor 20 is dat na 200 minuten. In de praktijk werkt het echter niet helemaal zo. Zand, (zee)water en zweet verkort deze tijd. Daarom is ieder 1,5 uur bijsmeren belangrijk.
 4. De SPF op de verpakking wordt alleen bereikt als je 2 milligram crème per vierkante cm op je huid aanbrengt. Breng dus voldoende aan.
 5. Mensen met een kleurtje (ook types zoals ik) hebben ook zonnebrandcrème nodig. Ik gebruik altijd een SPF 50 met een fysisch filter. Wel zo handig als je – net als ik – pigmentvlekken en zonneallergie hebt.
 6. Vrijwel alle rimpels en pigmentvlekken worden door de zon veroorzaakt.
 7. De komende 10 jaar krijgt circa 1 op de vier Nederlanders te maken met huidkanker.

Last van allergische reacties als je in de zon zit? Lees dan mijn blog over wortelsap tegen zonneallergie.

Geniet, maar zon met mate!

Bronnen: Jetske Ultee, Huidfonds

Sharing is caring!

11 gedachten over “Zonnebrandcreme, waar moet je op letten?

 1. Pingback: Roodheid in je gezicht verminderen? Zo doe je dat! | IM Makeup

 2. Pingback: 10 beauty tips voor een stralende zomer | IM Makeup

 3. Pingback: Wortelsap tegen zonneallergie en warmteallergie | IM Makeup

 4. Deborah Mijlof

  Hi Irena,

  Op de verpakking staat vermeld dat het een mineraal reflecterend filter bevat. Na wat googlen las ik dat erin deze minerale reflecterende filters, zinkoxide en titaniumoxide verwerkt zijn. De zonnemelk smeert ook niet gemakkelijk en laat een witte waas achter op het ingesmeerde lichaam. Misschien niet zo charmant maar wel zo veilig! 🙂

  groet uit een regenachtig Nederland,
  Deborah

  1. Irena Bericht auteur

   Hi Deborah,
   Goed dat je het even op de verpakking hebt gecheckt. Alles wijst op een mineraal filter zonder toevoeging van chemische filters, want combi’s zijn er ook. Sandra heeft nu meer opties.

   Zonnige groeten,
   Irena

 5. Deborah Mijlof

  Hoi Irena en Sandra,

  Een andere zonnemelk met een fysiche filter is Solar Expertise Sensitive van L’Oréal.
  Te koop bij iedere Kruidvat of Etos op de hoek. Ik gebruik deze zonnemelk al een aantal jaren en is ook verkrijgbaar met een hoge factor. Sandra, misschien heb je hier nog iets aan? 🙂

  groet,
  Deborah

  1. Irena Bericht auteur

   Hi Deborah,
   Bedankt voor je aanvulling. Fijn dat je goede ervaringen hebt met het product. Ik heb er even over gegoogled en las op een andere blog dat er op de verpakking niet vermeld staat of de titanium dioxiden nano-deeltjes zijn. Als het product heel makkelijk uitsmeert (de meeste producten met puur fysische filters smeren over het algemeen minder makkelijk) en geen witte waas achterlaat, zitten er hoogtswaarschijnlijk nanondeeltjes in.

 6. Sandra

  He Irena,

  Duidelijk verhaal. Ik gebruik altijd Vision factor 30 en dat bevalt me heel goed. Deze bevat alleen wel chemische filters. Heb je een tip voor goede waterbestendige alternatieven met fysisch filter?

  Groetjes Sandra van Rooij

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Sandra,
   Leuk dat je er wat aan hebt! Een goed product vinden, is soms een hele speurtocht. Zelf gebruik ik de Family Sun Spray SPF 15 Sun Sensitiv (vanwege mijn zonne-allergie) van het natuurlijke merk Lavera. Die kan ik aanraden. Ik koop hem bij Lavendula in Amsterdam. Hier de link naar hun website: http://www.lavendula.nl. Ze hebben ook Lavera met een hogere factor en als je tijd hebt om er langs te gaan: in de winkel hebben ze een veel ruimer assortiment dan op de webshop. Belangrijk om te weten bij je keuze voor een goed product met fysisch filter: hoe hoger zinkoxide en titaniumoxide bovenin de lijst met ingrediënten staan, hoe beter. Dat betekent dat ze een krachtige werking hebben. En laat een product geen witte waas achter dan zitten er kleine (nano)deeltjes in, die toch in je bloedbaan terecht kunnen komen. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn antwoord.

   Warme groet,
   Irena

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.