Wat is make-up, waar komt de term vandaan?

Wat is make-up?

Make-up (spreek uit: meek-up, soms ook decoratieve cosmetica genoemd) zijn verschillende middelen die worden gebruikt om het uiterlijk van een gezicht bepaalde accenten te geven. Deze procedure heet zich opmaken. Het gebruik ervan stamt al uit de tijd van Cleopatra en is wijd verspreid, vooral onder vrouwen in westerse landen. Ook op het toneel gebruikt men make-up (schmink), in de kunst van de grime om iemand om te toveren tot bijvoorbeeld een toverkol en een vlinder. Ook om het effect van het felle licht tegen te gaan.
Bron: Wikipedia

Make-up zijn decoratieve cosmetica 

Make-up of decoratieve cosmetica valt binnen de verzamelnaam cosmetica. De term cosmetica staat voor alle stoffen en producten, die je gebruikt voor je lichamelijke verzorging. Dus niet alleen producten zoals make-up, maar ook shampoo, tandpasta, parfum en anti-zonnebrandcrème. De belangrijkste make-up producten zijn:

  • Primer: het geheim van een mooie en goed houdende make-up en de perfecte basis na de dagcrème. Je huid wordt egaler, poriën kleiner en make-up blijft de hele dag mooi zitten.
  • Concealer: om oneffenheden op het gezicht te camoufleren. Je hebt ze in vaste en vloeibare vorm.
  • Foundation: deze zijn er in vloeibare, vaste en poedervorm. Houd rekening met je huidtype bij de keuze van foundation. Bij een vettere huid is het beter om een foundation te kiezen op waterbasis. Heb je een droge huid, kies dan voor een foundation op oliebasis. Foundation moet goed matchen met je ondertoon en huidskleur.
  • Poeder: poeder gebruik je om je foundation en concealer te fixeren of matteren. Je hebt losse en compacte poeders. Je hoeft niet altijd je foundation te fixeren. Foundation op oliebasis en crèmebasis moet je zeker afpoederen.

Wat is make-up nog meer?

  • Oogschaduw: je hebt poeder-, crème en vloeibare oogschaduw. Oogschaduw kun je kopen in matte en glanzende tinten. Lichte kleuren gebruik je als highlight en donkere om een schaduw effect te creëren. Alles wat je licht maakt komt naar voren en wat je donker maakt valt naar achteren.
  • Eyeliner: je hebt ooglpotlood (of kohlpotlood), vloeibare eyeliner en gel eyeliners. Je hebt ook speciale witte of huidkleurige eyeliners om je ogen optisch groter te laten lijken. en eyeliner mascara (niet waterproof/waterproof/verlengend), oogpotlood, kunstwimpers.
  • Wenkbrauw make-up: wenkbrauwpotlood gebruik je haartjes bij te tekenen en de vorm van je wenkbrauwen te verbeteren. Wenkbrauwpoeders, -crèmes en pommades gebruik je om je wenkbrauwharen bij te kleuren. Wenkbrauwgel wordt gebruikt om wenkbrauwen in model te brengen. Borstel ze eerst en breng daarna een dunne laag gel aan.
  • Mascara: gebruik je om je wimpers in te kleuren en voller en langer te laten lijken. Je opent hiermee je blik. Waterproof mascara is waterbestendig en vooral handig als je lenzen draagt. Longlash mascara bevat speciale vezeltjes om je wimpers re verlengen en volume mascara’s geven meer volume.
  • Blush: die in poedervorm breng je aan na het afpoederen van je foundation. Crèmeblush is een vettige blush met veel dekking. Deze gebruik je over de foundation en vóór het afpoederen.
  • Mond: lipliner (of lippotlood), lippenstift, lipgloss en lipfix.

Kijk op deze pagina. Daar heb ik allerlei merken op een rij gezet.

Sharing is caring!