Wat is make-up eigenlijk?

Wat is make-up?

Wat is make-up eigenlijk?

Wat is make-up volgens Wikipedia >> Make-up (spreek uit: meek-up) (ook decoratieve cosmetica genoemd) zijn verschillende middelen die worden gebruikt om er mooier uit te zien. Het gebruik ervan stamt al uit de tijd van Cleopatra en is wijd verspreid, vooral onder vrouwen in westerse landen. Ook op het toneel gebruikt men make-up (schmink), in de kunst van de grime om iemand om te toveren tot bijvoorbeeld een toverkol, maar ook om het effect van het felle licht tegen te gaan. Make-up (decoratieve cosmetica) maakt dus onderdeel van de verzamelnaam cosmetica. Dit zijn alle stoffen en producten, die je kunt gebruiken voor je lichamelijke verzorging. Dus niet alleen make-up producten, maar ook producten als shampoo, tandpasta, parfum en anti-zonnebrandcrème.

Er zijn veel make-up producten. De belangrijkste zijn:

 • Primer: het geheim van een mooie en goed houdende make-up en de perfecte basis na de dagcrème. Je huid wordt egaler, poriën kleiner en make-up blijft de hele dag mooi zitten. Er zijn vaste, vloeibare en poeder primers. Een primer breng je na je dagcrème aan voordat je de rest van je make-up aanbrengt.
 • Concealer: dit product is bedoeld om oneffenheden op het gezicht te camoufleren. Een lichte kleur concealer komt naar voren en maakt groter, donker maakt kleiner.
  • Vaste concealer: dit is een compacte crème in stickvorm of in een potje en heel dekkend.
  • Vloeibare concealer: is op waterbasis en minder dekkend.
  • Neutralizer: om het gezicht een egale tint te geven, is soms een neutralizer nodig.

De juiste kleur concealer kiezen
Een groene concealer camoufleert rood. Dit kan je gebruiken om rode wangen of rode vlekjes weg te werken. Heb je een vale huid? Gebruik dan een roze kleur (bij blanke huid) of abrikooskleur (bij gekleurde huid). Heb je last van blauwe wallen? Gebruik dan een abrikooskleurige/roze concealer. Voor het camoufleren van een donkere waas onder de ogen gebruik je een oranjekleurige concealer.  Een lila concealer of neutralizer zwakt een gele huid af.

 • Foundation: na het aanbrengen van de primer en concealer kun je foundation aanbrengen. Deze zijn er in vloeibare, vaste en poedervorm. Hou rekening met je huidtype bij de keuze voor van foundation. Bij een vettere huid is het beter om een foundation te kiezen met een mousse structuur. Heb je een droge huid, kies dan voor een foundation op olie-basis. Foundation moet precies dezelfde kleur hebben als je eigen gezicht, anders komt dit al snel onnatuurlijk over.
  • Vloeibare foundation geeft een lichte dekking waardoor je huid zichtbaar blijft en is ideaal voor een dagmake-up of als je weinig oneffenheden hebt. Vloeibare foundation is er op waterbasis, oliebasis en siliconenbasis. De laatste is het meest dekkend.
  • Crème foundation kun je in een doosje (palette) of stickvorm kopen. Het geeft veel dekking en is langer houdbaar. Wil je een natuurlijk effect, breng het dan aan met een vochtig sponsje. Voor meer dekking breng je het met een droge spons of kwast aan.
  • Poeder foundation is er in compacte en losse vorm. Voor meer dekking breng je het aan met een goed uitgeknepen vochtig sponsje. Wil je een lichte dekking? Breng het dan aan met een poederkwast.

De juiste kleur foundation kiezen
Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid rode en gele tinten in de huid. Ga uit van de kleur, die het meest overheerst. Met de foundation ga je in die kleur mee. Kies de juiste kleur door met je vingertop dunne streepjes in 3 kleuren op je wang aan te brengen. Doe dit bij daglicht, want winkelverlichting geeft een vertekend beeld. Vraag dus of je met een spiegel naar buiten mag. De juiste kleur versmelt het meest met de ondertoon van je huid en is mag maximaal een tint afwijken van je eigen huidskleur (liever iets lichter dan te donker). In de winter heb je meestal een lichtere kleur foundation nodig dan in de zomer. Houd daar dus ook rekening mee. Je kunt ook twee kleuren kopen en mengen. Heb je een hele bleke huidskleur? Kies dan voor een foundation met geel- en roodtinten door elkaar. Heb je een te rode huid? Ga dan liever voor foundation met geel pigment, omdat je anders nog roder wordt. Bij een grauwe of vale huid kies je voor roodpigmenten.

 • Poeder: poeder gebruik je om je foundation en concealer te fixeren of matteren. Je hebt losse en compacte poeders. Je hoeft niet altijd je foundation te fixeren. Foundation op oliebasis en crèmebasis moet je zeker afpoederen. Afpoederen van foundation op waterbasis of siliconenbasis is niet persé nodig.
 • Oogschaduw: je hebt poeder-, crème en vloeibare oogschaduw. Oogschaduw kun je kopen in matte en glanzende tinten. Lichte kleuren gebruik je als highlight en donkere om een schaduw effect te creëren. Alles wat je licht maakt komt naar voren en wat je donker maakt valt naar achteren.
  • Poeder oogschaduw breng je met een kwast droog of nat aanbrengen. Nat geeft peer kleur.
  • Vloeibare (waterproof) oogschaduw breng je met een kwast snel aan, omdat het snel opdroogt.
  • Crèmeoogschaduw breng je ook met een kwast aan en poeder je eventueel af.
 • Eyeliner: je hebt ooglpotlood (of kohlpotlood), vloeibare eyeliner en gel eyeliners. Je hebt ook speciale witte of huidkleurige eyeliners om je ogen optisch groter te laten lijken. en eyeliner mascara (niet waterproof/waterproof/verlengend), oogpotlood, kunstwimpers.
 • Wenkbrauw make-up: wenkbrauwpotlood gebruik je haartjes bij te tekenen en daarmee de vorm van je wenkbrauwen te verbeteren. Wenkbrauwpoeders, -crèmes en – gel en pommades gebruik je om je wenkbrauwharen bij te kleuren. Wenkbrauwgel wordt gebruikt om wenkbrauwen in model te brengen. Borstel ze eerst en breng daarna een dunne laag gel aan.
 • Mascara: gebruik je om je wimpers in te kleuren en voller en langer te laten lijken. Je opent hiermee je blik. Er zijn verschillende soorten mascara’s:
  • Waterproof mascara. Deze is waterbestendig en vooral handig als je lenzen draagt.
  • Longlash mascara: bevat speciale vezeltjes om je wimpers re verlengen.
  • Transparante mascara: voor volume en glans zonder kleur
 • Blush: er zijn drie soorten blushers:
  • Poederblushers: in poedervorm. Deze breng je aan na het afpoederen van je foundation.
  • Crèmeblush: is een vettige blush met veel dekking. Deze blusher gebruik je over de foundation en vóór het afpoederen.
  • Voleibare blusher: deze gebruik je voor een natuurlijke uitstraling. Ook deze gebruik na de foundation en vóór het afpoederen.
 • Mond: lipliner (of lippotlood), lippenstift, lipgloss en lipfix.

Benieuwd welke merken ik aanraad? Kijk dan op deze pagina. Daar heb ik allerlei merken op een rij gezet.