Roodheid in het gezicht verminderen

Hoe kun je roodheid in het gezicht verminderen? Lees mijn tips!

roodheid in het gezicht verminderen Veel vrouwen hebben last van (permanente) roodheid in het gezicht. Roodheid in het gezicht varieert van een licht blosje tot knalrode, geïrriteerde wangen. Kom je net van buiten na een stevige wandeling? Dan heb je een gezonde blos op je gezicht. Door de inspanning zijn je bloedvaten tijdelijk uitgezet wat meer roodheid ziet. Na wat rust gaat die roodheid vanzelf weer over. Dat geldt ook als je iets te lang (en onbeschermd) in de zon hebt gezeten. Maar wat als je roodheid hebt, die altijd zichtbaar blijft? Dan wil je daar misschien graag vanaf. In deze blog ga ik dieper in op het onderwerp roodheid in het gezicht. En vooral wat je eraan kan doen met de juiste huidverzorgingsproducten en make-up.

Inhoudsopgave 


Meest voorkomende oorzaken van roodheid in het gezicht

De oorzaken van roodheid in het gezicht variëren van zonnebrand, acne en rosacea tot een allergische reactie op huidverzorgingsproducten. Roodheid van het gezicht kan soms heel vervelend zijn. Hieronder de meest voorkomende oorzaken van roodheid.

Couperose

Couperose zijn kleine, roodachtige bloedvaatjes die meestal zichtbaar zijn op de wangen en neusvleugels. Deze ontstaan doordat de wanden van de fijne bloedvaatjes onder de huid minder spanning hebben, waardoor ze niet meer goed kunnen samentrekken en gevuld blijven met bloed. Dit resulteert in een blijvende roodheid. Hoewel couperose erfelijk kan zijn en daar weinig aan te doen valt, zijn er ook andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van couperose en die wel beïnvloedbaar zijn. Zoals blootstelling aan de zon, alcoholgebruik en/of roken.

Hoe je couperose kunt voorkomen of beperken

 • Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen: Blootstelling aan hete temperaturen, zoals sauna’s of warme douches, en blootstelling aan koude temperaturen kan couperose veroorzaken of verergeren. Probeer deze extreme temperaturen te vermijden en houd uw huid zo veel mogelijk op kamertemperatuur.
 • Bescherm je huid tegen de zon: UV-stralen van de zon kunnen schade aan de huid veroorzaken en couperose verergeren. Gebruik daarom een ​​zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 en vermijd blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren van de dag. Kies een natuurlijk (mineraal) product. Dat is beter voor je huid.
 • Beperk alcoholgebruik: Het drinken van alcohol kan couperose verergeren, omdat het de bloedvaten verwijdt en de bloedstroom verhoogt. Beperk daarom uw alcoholgebruik of vermijd het indien mogelijk.
 • Verzorg je huid goed: Het is belangrijk om uw huid goed te verzorgen om de verschijning van couperose te beperken. Gebruik milde reinigingsmiddelen en hydrateer uw huid dagelijks met een zachte, ongeparfumeerde moisturizer. Vermijd ook huidverzorgingsproduct

Rosacea

Rosacea is een ontsteking van de huid. Dit komt doordat de huid zeer gevoelig is voor omgevingsfactoren. Denk aan extreme temperaturen, stress, gekruid voedsel en alcohol. Je herkent het aan kleine rode puistjes, rode lijnen op het gezicht, een vergrote rode neus en gezwollen oogleden. Het is een chronische vorm van roodheid en niet te genezen. Rosacea kan komen door een abnormale reactie van bloedvaten of door bacteriën. Maar ook door verkeerd gebruik van gezichtsproducten, teveel blootstelling aan de zon en alcohol en/of roken.

Hoe je rosacea kunt beperken of verminderen:

 • Bescherm je huid tegen de zon: zonlicht kan een trigger zijn voor rosacea-symptomen, dus het is belangrijk om uw huid te beschermen tegen de zon. Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 en kies een natuurlijk (mineraal) product. Dat is beter voor je huid. Draag een hoed en zonnebril om uw gezicht te beschermen.
 • Vermijd triggers: rosacea kan worden veroorzaakt of verergerd door bepaalde triggers. Voorbeelden van triggers zijn alcohol, pittig voedsel, hete dranken, en blootstelling aan extreme temperaturen. Probeer deze triggers te vermijden of te beperken om de symptomen te minimaliseren.
 • Gebruik milde huidverzorgingsproducten: kies huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid en die geen irriterende ingrediënten bevatten, zoals alcohol of geurstoffen. Vermijd ook scrubs en exfoliërende producten, omdat deze de huid kunnen irriteren en rosacea-symptomen kunnen verergeren.
 • Raadpleeg een dermatoloog: deze kan je helpen bij het beheersen van rosacea en kan medicijnen voorschrijven om de symptomen te verminderen. Het is ook belangrijk om regelmatig controles te ondergaan om eventuele veranderingen in de huidaandoening te monitoren en te behandelen.

Acne

Deze huidaandoening begint vaak in de puberteit. Terwijl bij de meeste mensen acne verdwijnt na volwassenheid, hebben veel mensen er ook na de puberteit nog last van. Mensen met acne hebben vaak een vette/glimmende huid. De talgklier produceert talg, een olieachtige stof die je huid zacht en soepel houdt. Talg kan ook dode huidcellen en bacteriën aantrekken als ze uit de poriën komen. Hierdoor ontstaat een verstopte porie, die gaat ontsteken.

Hoe je acne kunt voorkomen of beperken:

 • Reinig je huid regelmatig: het is belangrijk om je huid dagelijks te reinigen om vuil, talg en bacteriën te verwijderen die acne kunnen veroorzaken. Gebruik een milde reiniger, die geschikt is voor jouw huidtype en was je gezicht niet te vaak, omdat overmatig reinigen de huid kan uitdrogen en de acne kan verergeren.
 • Vermijd het gebruik van comedogene producten: cosmetica, haarproducten en zelfs sommige huidverzorgingsproducten kunnen comedogeen zijn, wat betekent dat ze de poriën kunnen verstoppen en acne kunnen veroorzaken. Kies producten die niet-comedogeen zijn en vermijd zware, vettige of olieachtige producten.
 • Eet gezond: voeding kan van invloed zijn op de gezondheid van je huid en kan acne veroorzaken of verergeren. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suiker, zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoog glycemische index en kies in plaats daarvan voor verse groenten en fruit, volle granen en magere eiwitten.
 • Beheers stress: stress kan bijdragen aan acne, omdat het de hormonen kan beïnvloeden die de talgproductie reguleren. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om stress te verminderen en de huid gezond te houden.

Eczeem

Een rode huid met droge, schilferige en jeukende plekken kan duiden op eczeem. Deze chronische huidaandoening verschijnt eerst als droge rode en bruine vlekken in huidplooien. Vaak aan de binnenkant van de ellebogen of achter de knieën. Of op het gezicht, nek, handen of voeten. Onderzoekers denken dat eczeem ontstaat door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Denk aan irriterende stoffen in zeep, wasmiddel en shampoo. Het kan ook komen door voedingsmiddelen (vooral zuivelproducten) en extreme temperaturen.

Hoe je eczeem kunt voorkomen of beperken:

 • Houd je huid gehydrateerd: hydrateer de huid dagelijks met een vochtinbrengende crème om de droogheid te verminderen en de huidbarrière te versterken. Kies een crème die speciaal is ontworpen voor de gevoelige huid en die geen irriterende ingrediënten bevat.
 • Vermijd irriterende stoffen: eczeem kan erger worden door irriterende stoffen zoals zeep, wasmiddelen, parfums en sommige stoffen. Gebruik milde en hypoallergene producten en vermijd het gebruik van stoffen die de huid kunnen irriteren.
 • Draag comfortabele kleding: draag losse en ademende kleding om irritatie te voorkomen. Katoen is een goede keuze omdat het zacht is en de huid niet irriteert.
 • Beheers stress: stress kan eczeem verergeren. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om stress te verminderen en de huid gezond te houden.


Welke verzorgingsproducten helpen goed tegen roodheid?

Een milde toner

Gebruik na het reinigen van je huid een kalmerende toner om de zuurgraad van je huid weer in balans te brengen en de roodheid te verminderen.

De toner gebruik je na het reinigen en droog deppen van je huid en vóór het aanbrengen van je dag- en nachtverzorging. Deze Madara comforting toner is 100% natuurlijk en werkt goed bij roodheid. Dit product is biologisch, vegan en dierproefvrij. Boek je een make-up advies? Dan kun je deze bij mij testen. 

Minerale zonnebrandproducten

Zonlicht kan roodheid in het gezicht verergeren, dus het is belangrijk om een ​​zonnebrandcrème te gebruiken die speciaal is ontworpen voor de gevoelige huid. Kies een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 (liefst 50) en breng deze regelmatig aan gedurende de dag. Gebruik hoogwaardige zonbescherming  Kies een zonnebrandproduct met minerale filter. Dat is beter voor je huid. Lees in mijn blog over de verschillen tussen een mineraal en chemisch filter.

Gladskin Rosacea Cream

Deze Gladskin Rosacea Cream is ontwikkeld voor mensen met rosacea. Het actieve bestanddeel Staphefekt™ doodt de slechte bacteriën op de huid en laat de goede intact. Dat voorkomt ontstekingen. Het resultaat is een rustige huid en vermindering van roodheid, puistjes en bultjes. Dit product is dierproefvrij.

ZARQA Anti redness Couperose cream

ZARQA Couperose Cream is een beschermende en verzorgende crème voor de dunne, gevoelige en couperose huid. Het zorgt voor een betere doorbloeding, versterkt verzwakte adertjes en laat ze tot rust komen. Het versterkt ook de huid tegen roodheid door kou, wind en zon. Gesprongen vaatjes kunnen zich beter herstellen. Dit product is vegan en dierproefvrij.

Serums, die je huid kalmeren

Er zijn speciale serums verkrijgbaar die kunnen helpen bij het verminderen van roodheid in het gezicht. Ingrediënten zoals niacinamide en vitamine C kunnen helpen bij het kalmeren van de huid en het verminderen van roodheid.

 • Calming Day Cream Chamomile & Rosehip: Pai’s Calming Day Cream met Kamille en Rosehip is een kalmerende en hydraterende dag/nachtcrème voor de extreem gevoelige huid. Ideaal bij rosacea en eczeem. Het kalmeert de huid snel en effectief met uitsluitend pure natuurlijke ingrediënten zoals Kamille en Rozenbottel. Vanwege de natuurlijke bestanddelen is het risico op huidirritatie minimaal. Dit product is 100% natuurlijk en 99,8% biologisch.
 • CALMWISE™ SERUM Anti-Redness Elixir: dit anti-roodheid serum ondersteunt de gevoelige huid. Dit is verlengt de levensduur van de huidcellen. Het beschermt tegen milieuschade en werkt als een ontstekingsremmer om roodheid te kalmeren. Dit product is vegan en dierproefvrij.
 • MADARA Infinity Drops Immuno Serum: MÁDARA’s Infinity Drops Immuno Serum voorkomt uitdroging en beschermt de huid. Overgevoeligheid en roodheid verminderen zichtbaar. Het resultaat is een gladde, egale en zachte huid met minder overgevoeligheid en roodheid. Dit product is biologisch, vegan en dierproefvrij.
 • Green People parfumvrije hydrating calming serum (anti-age). Dit natuurlijke serum vermindert direct oxidatieve stress en kalmeert ontstekingen van de huid. Het werkt kalmerend en ontstekingsremmend en helpt daardoor roodheid en irritatie verminderen. Het serum helpt het vochtgehalte van je huid op peil te houden en ondersteunt de wondgenezing. Dit product is biologisch, vegan en dierproefvrij. 

Met welke make up kun je roodheid verminderen of camoufleren?

Als je last hebt van roodheid in het gezicht, kun je plekken heel goed camoufleren met make-up. Het is wel belangrijk niet teveel te gebruiken. En als je make up gebruikt, kies dan zoveel mogelijk voor natuurlijke varianten. Deze bevatten namelijk geen schadelijke stoffen, die je huid kunnen irriteren. Hieronder een paar (natuurlijke) producten waarmee je effectief je roodheid kunt verminderen. Met uiteraard een korte instructie hoe je ze aanbrengt.

Benecos Natural CC Concealer

Een natuurlijk product die je huid in slechts vier eenvoudige stappen egaal maakt. De vier verschillende kleuren werken perfect samen om onvolkomenheden in de huid visueel te verbergen. Ze hebben daarnaast allemaal hun eigen unieke eigenschappen. De kleuren kunnen uitstekend met elkaar vermengd worden. Deze concealer is biologisch dierproefvrij en 100% vegan. De groene kleur is bij roodheid het meest belangrijk en werkt uitstekend tegen roodheid zonder groene waas achter te laten. Te koop bij onder andere BigGreenSmile. Boek je een make-up advies? Dan kun je deze bij mij testen. 

100% PURE 2nd Skin Corrector – Green

Een biologische kleurcorrector met natuurlijke pigmenten van matcha groene thee. Groen neutraliseert rood, dus een groene corrector is perfect om roodheid te verminderen. Deze biologische corrector is voedend en heel lichtgewicht. Het voelt aan als een tweede huid en geeft toch de corrigerende dekking, die je nodig hebt.

Aanbrengen waar nodig en met je vingertop blenden (vervagen). Op kleine plekken (bijv. rode puistjes) even met je vingertop tegen de plek aandeppen om de kleur te laten versmelten met je huid. Bij grote delen met roodheid kun je de crème mixen met een primer. Zo creëer je je eigen CC cream (toelichting CC cream verder in deze blog). Hierna kun je een foundation aanbrengen.

Madara Luminous Perfecting Concealer

Deze natuurlijke concealer verbergt donkere kringen, vlekken en roodheid. Het corrigeert de kleur van je huid zonder ooit zwaar te voelen of er overdreven uit te zien. Perfect om vlekken, roodheid en donkere kringen te bedekken. Met verzorgende Shea Butter, multi-moleculair hyaluronzuur, antioxidantrijke extracten van Blueberry en Peopny-wortel, evenals vitamine C en E, levert het extra hydraterende, voedende en beschermende voordelen. Aanbrengen: met een kwast of je vingertoppen plaatselijk waar nodig. Daarna even deppen met je vingertop om de kleur te laten versmelten met je huid. Je kunt de concealer zonder foundation of na foundation gebruiken.  

CC cream (Color Correcting)

Een CC cream doet eigenlijk alles wat een BB cream ook doet: camoufleren, hydrateren en beschermen. Alleen corrigeert de CC cream ook de huidskleur. Het werkt zoals bij een groene corrector die roodheid corrigeert of een abrikooskleurige die een grauwe huid opfrist. Dat komt door de ingebouwde primer met corrigerende werking. Je hebt veel soorten CC creams. Deze biologische variant is huidvriendelijk en verkrijgbaar in de kleuren light en medium: Madara City CC Hyaluronic Anti-Pollution CC Cream SPF 15. Boek je een make-up advies? Dan kun je deze bij mij testen.

Aanbrengen: na je dagcrème met je vingers waar nodig. In de zomer kun je het beste na je dagcrème eerst een zonnebrandcrème met hogere factor aanbrengen en pas deze CC cream met SPF 15.

L’Oréal Paris C’est Magic CC Cream anit-redness

Deze lichtgewicht CC (color correcting) crème met groene kleurpigmenten is speciaal voor het verminderen van roodheid. Zodra het in contact komt met je huid, past de kleur zich perfect aan je huidskleur aan en neutraliseert je roodheid. Je hebt er heel weinig van nodig voor minder roodheid met een natuurlijke dekking. De crème hydrateert de huid en bevat een SPF 20. O.a. te koop bij Kruidvat. Boek je een make-up advies? Dan kun je deze bij mij testen. Aanbrengen: na je dagcrème in cirkelende beweging met je vingers aanbrengen waar nodig. In de zomer kun je het beste na je dagcrème eerst een zonnebrandcrème met hogere factor aanbrengen en dan pas deze CC cream met SPF 20. 

Minerale foundation poeder

Goede minerale poeder foundations zijn een foundation, concealer en poeder in 1 product en gemaakt van 100% pure mineralen uit moeder natuur. Loose Mineral Foundation is zeer geschikt en veilig voor de (ultra)gevoelige huid. Het verstopt de poriën niet. Bedekt acne, littekens, roodheid, rosacea, hyperpigmentatie of andere oneffenheden met gemak en zonder enige schade of irritatie aan je huid. Van nature zit in minerale poeder foundations zonbeschermingsfactor SPF25 en ze zijn ook waterbestendig. De minerale foundations van Inika Organic zijn echt heel goed. Boek je een make-up advies? Dan kun je deze bij mij testen. 

Aanbrengen: sprenkel wat in de deksel en draai een Kabuki kwast er stevig door. Breng in cirkelende beweging aan op wangen, neus, voorhoofd, kin enz. Herhaal indien nodig voor extra dekking. De poeder is ook als concealer te gebruiken voor het camoufleren van de verkleuring onder je ogen, aders op je oogleden, in je binnenste ooghoek en andere oneffenheden, die nog te zien zijn. Dat doe je met een kleinere kwast. Breng in kleine cirkelende bewegingen uit de losse pols aan en druk zachtjes tegen je huid voor het beste resultaat. Teveel poeder veeg je weg met een schone kwast.

Make-up is een tijdelijke oplossing en spoel je aan het einde van de dag af, maar het kan je meer zelfvertrouwen geven. Als je het vermoeden hebt dat het gebruik van een bepaald product (extra) roodheid veroorzaakt, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan.

Advies nodig over hoe je jouw roodheid het beste kunt camoufleren?

Heb je na het lezen van mijn tips behoefte aan een persoonlijk advies? Of wil je bepaalde producten tegen roodheid kunnen uitproberen voordat je iets koopt? Boek dan een 1-op-1 Makeup advies. Ik help je graag verder.

Geraadpleegde bronnen

Wikipedia
Eucerin
Colorscience
Huidzorg Houten

Sharing is caring!

5 gedachten over “Roodheid in het gezicht verminderen

 1. flo

  Om toe te voegen op mijn eigen reactie: ik heb op meerdere plekken ook last van bultjes, kleurloos en soms rood en geïrriteerd. Misschien geeft dit een nog wat betere inkijk.
  Flo

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Floor, bedankt voor je aanvulling. Gezien de beschrijving van je huid en omdat ik je niet kan zien, stel ik voor dat je mij even belt op mijn 06. Deze is 81332935. Dan kan ik je beter helpen en leest niet iedereen mee. Groeten, Irena

 2. flo

  Hi Irena, bedankt voor je reactie! Ik voel me niet erg comfortabel bij een foto sturen dus dat laat ik achterwege.
  De roodheid is vooral rond m’n neus. En ook op m’n wangen kin en voorhoofd, wat minder. ik heb op die plekken een ook wat vettige huid wat het niet veel beter maakt. Hierdoor is m’n huid vaak geïrriteerd.
  Ik zoek een product dat m’n huid verzorgt, waardoor het minder rood wordt en wat minder vet. Maar ook niet te droog. Ik heb een nogal gevoelige huid, dus ik zoek iets wat het kalmeert. Kan je hier iets mee?
  Groetjes.

 3. flo

  Hi, ik heb last van roodheid in m’n gezicht en ik wil graag een van deze verzorgingsproducten tegen roodheid aanschaffen. Ze klinken allemaal goed, maar welke raad jij nou aan om te kopen? Heb je zelf een beste ervaring met een van de producten?
  Alvast bedankt!

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Floortje, dat hangt ervan of welke vorm van roodheid je hebt? En of het veel/weinig, op een paar plekken of overal een beetje zit? En gaat je vraag over de verzorging of make-up om roodheid te camoufleren? Dan kan ik je vraag beter beantwoorden. Je zou me een foto van je gezicht kunnen mailen naar irena@im-makeup.nl.

   Groeten,
   Irena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.