Make up kwasten schoonmaken

Make up kwasten schoonmaken, hoe doe je dat?

make up kwasten schoonmakenMake up kwasten schoonmaken is een belangrijke activiteit voor het behouden van een mooie, stralende huid en make-up. In deze blog lees je hoe je kwasten het beste kunt reinigen. Kwasten goed schoonmaken kost je ongeveer 10 minuten tot een kwartier, afhankelijk van het aantal kwasten. Uiteraard kun je ook nu en dan een losse kwast schoonmaken, dan ben je in een mum van tijd klaar. Reinig alles wat je gebruikt om make up op je huid aan te brengen. Denk aan kwasten, penselen, borsteltjes, kammetjes, applicators, sponsjes en beauty blenders.

Waarom make up kwasten regelmatig schoonmaken?

Vooral als je kwasten dagelijks gebruikt, zitten ze al snel vol met dode huidcellen en bacteriën. En dat vuil kan voor een hoop narigheid zorgen. Zoals ontsierende puistjes, vlekjes, ontstoken ogen en een geïrriteerde huid. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is regelmatig je make up kwasten schoonmaken heel belangrijk. Niet alleen voor je huid, maar ook voor de duurzaamheid van je materialen. Volg onderstaande stappen voor het reinigen van je kwasten. Dan worden ze goed schoon en gaan ze langer mee.

1. Zorg voor een goede plek bij een wasbak

De beste plek om je kwasten te reinigen is bij een wasbak met een recht blad zoals in de keuken. Zet midden in de wasbak een kleine kom met lauwwarm water klaar. Leg een dubbelgevouwen, schone theedoek links van je wasbak neer. Nu heb je rechts van je aanrechtblad genoeg ruimte om je vuile kwasten neer te leggen. En links een theedoek klaarliggen om ze na het reinigen op te leggen. 

2. Gebruik een milde zeep of speciale kwastenzeep

Voor het reinigen van je kwasten kun je allerlei soorten zeep gebruiken. Voorkom het uitdrogen en gebruik bijvoorbeeld babyshampoo (of een andere milde zeep). Zelf gebruik ik de speciale kwastenreiniger van Barbara Hoffman. Hiermee worden de kwastensets, die ik tijdens workshops gebruik extra goed schoon.

3. Nu ga je een voor een je kwasten nat maken en inzepen

Doe wat zeep in het midden van je handpalm. Als je een zeepblok gebruikt, maak hem even nat met wat lauwwarm water onder de kraan. Je hebt nu je zeep in de palm van je hand. Met de andere hand pak je een voor een je vuile kwasten op. Doop alleen de haren even in het water, zodat ze voldoende nat zijn. Draai de natte kwast door de zeep totdat deze voldoende schuimt. Herhaal deze stap totdat alle kwasten ingezeept zijn en leg ze na het inzepen rechts op het aanrecht. 

4. Ingezeepte kwasten goed reinigen en afspoelen

Pak één voor één (bij soortgelijke maten kun je er ook een paar tegelijk pakken) de ingezeepte kwasten. Kneed even door de haartjes, alsof je de haren een wasbeurt geeft. Moet je ook een beauty blender schoonmaken? Rol deze na het inzepen tussen twee handen. Heb je alle kwasten gekneed? Draai dan de kraan een klein beetje open en spoel de kwasten met lauwwarm (heet water is slecht voor je kwasten). Spoel alleen het deel met de haartjes onder de kraan terwijl je de haartjes masseert, zodat je alle zeepresten samen met het vuil goed verwijdert. Als je geen zeep meer voelt, doe je de kraan uit.

5. Kwasten uitknijpen en te drogen neerleggen

Houd de kwast in de ene hand en knijp me je andere hand de kwasten af. Met dit uitknijpen, verwijder je het overtollige vocht en zorg je dat de vorm van de kwasten goed blijven. Leg de kwasten met wat ruimte ertussen (zo drogen ze beter) op je schone theedoek of keukendoek links van de wasbak. Bij dikke kwasten even in de lucht aftikken, zodat de haartjes iets uit elkaar gaan staan en sneller drogen. Laat de kwasten nu in de lucht drogen. Leg ze niet op de verwarming, want dan drogen ze uit. Wil je de kwasten na het schoonmaken in een andere kamer neerleggen? Leg je theedoek van tevoren op een lange schaal of plank. 

Succes met het schoonmaken van je make up kwasten!

Sharing is caring!

2 gedachten over “Make up kwasten schoonmaken

  1. Pingback: Hoe lang kun je make up bewaren? Lees mijn blog! | IM Makeup

  2. Pingback: Wil je een stralende huid? Lees onze 28 tips! | Beauticians

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.