Hoe lang kun je make up bewaren?

Hoe lang kun je make up bewaren?

make up producten en kwasten op tafelHoe lang kun je make up bewaren nadat je ze hebt geopend? Misschien sta je er niet bij stil, maar net als ons voedsel hebben ook make-up producten een houdbaarheidsdatum. Zodra je een flesje, tube of potje opent, komen zuurstof en bacteriën erbij en gaat de teller lopen. Die favoriete lipstick of oogschaduw kun je dus niet eindeloos gebruiken. Zou ook niet goed zijn voor je gezondheid. In deze blog lees je hoe lang je de meest gangbare make-up producten kunt bewaren en wanneer het tijd is om ze weg te gooien.

Hoe herken je de houdbaarheid op make-up producten?

logo houdbaarheid make upOp alle cosmeticaverpakkingen in Nederland staat een houdbaarheidsdatum in de vorm van een logo van een potje met open deksel. Daar staat een getal uitgedrukt in maanden op om aan te geven hoe lang een product houdbaar is. Het getal op het potje is puur een richtlijn voor hoe lang je make up kan bewaren, dus gebruik ook je gezond verstand. Als spullen vreemd gaan ruiken of uitzien, gooi ze dan weg. Tip: noteer na opening de aankoopdatum op de verpakking. Zo weet je wanneer jouw makeup over datum is.

Hoe lang kun je foundation bewaren?

De houdbaarheid van foundation hangt samen met de ingrediënten. Een foundation op waterbasis kun je 12 maanden gebruiken. Foundations op oliebasis kun je langer gebruiken. Van 18 tot soms 24 maanden, omdat olie een natuurlijk conserveermiddel is. Als de vloeistoffen zich hebben gescheiden (een olieachtig laagje op een dikkere laag), gebruik het dan niet. Let ook op de kleur en geur. Als de fles of tube aangekoekte randen vertoont, is je foundation niet meer goed.

Hoe bewaar je het beste foundation?

Voor een lange houdbaarheid bewaar je foundation het best op een koele, donkere plek. Schud ook regelmatig de fles. Zo zorg je dat de bestanddelen nog mooi gemengd zijn. Breng de foundation eerst aan op de achterhand van je hand en probeer het zo min mogelijk aan te raken om bacteriën te voorkomen. Dan doe je langer met je fles of tube.

Hoe lang kun je concealer bewaren?

Concealers op waterbasis gaan maximaal 6 maanden mee. Concealers op oliebasis, crème concealers en camouflagestiften kun je langer bewaren en wel 18 tot 24 maanden. Tegenwoordig heb je ook steeds meer minerale poeder concealers. Die kun je wel 24 tot 36 maanden gebruiken. Als je vloeibare concealers gaan schiften, waterig lijken of vreemd ruiken dan is het tijd ze weg te doen.

Hoe bewaar je het beste concealer?

Bewaar je concealer net als foundation het best op een koele, donkere plek. Heb je een concealer met een applicator? Draai eerst wat concealer met de punt van de applicator op de achterhand van je hand en niet direct op je gezicht. Zo voorkom je dat de bacteriën van je gezicht in je flesje komen. Potjes en concealer sticks kun je ontsmetten door er een beetje ontsmettingsalcohol op te sprayen en af te nemen met een droge tissue.

Hoe lang kun je poeder, blush en bronzer gebruiken?

blush gebruikenPoederproducten bevatten geen water, dus krijgen minder snel bacteriën. Echter, iedere keer als je poeder met je kwast op je huid aanbrengt blijven er bacteriën op de poeder achter. De meeste poeders, die je in de drogist koopt, gaan ongeveer 18 maanden mee. Professionele poeders zijn van hogere kwaliteit en kunnen wel 36 maanden mee. Bij losse poeder herken je dat het niet meer goed is als de poeder korrelig wordt tussen je vingers. De meeste poederblushes (rouges) kun je 18 maanden gebruiken. Bronzers gaan iets langer mee en kun je 24 tot 36 maanden, afhankelijk van de kwaliteit. Wordt het oppervlak van het product hard en glazig en en is het moeilijker poeder op de kwast te krijgen? Dan is het tijd deze weg te gooien.

Hoe bewaar je het beste je poeder producten?

Sluit altijd de poeder meteen na gebruiken of draai het deksel dicht om oxidatie te voorkomen. Dit kan ook de kleur van poeders veranderen. Gebruik je losse poeder? Doe de kwast niet direct in het potje, maar sprenkel eerst wat in de deksel. Draai dan je kwast er doorheen. Zorg er bovendien voor dat je kwasten schoon is om de hoeveelheid olie, die in je poeder terechtkomt te beperken. Lees de stappen voor make-up kwasten schoonmaken.

Hoe lang kun je oogschaduw bewaren? 

Net als poeder, blush en bronzer blijft oogschaduw ongeveer 1 tot 2 jaar, goed. Vloeibare oogschaduw gaat minder lang mee, ongeveer 12 maanden. Crème oogschaduw gaat ongeveer 18 maanden mee. Oogschaduw sticks kun je vergelijken met andere potloden en gaan ongeveer 18 tot 24 maanden mee.

Hoe bewaar je het beste oogschaduw?

oogschaduw paletteBewaar je paletten, potjes en sticks op een donkere plek. Sluit je oogschaduw paletten meteen na gebruik goed af. Breng je poeder oogschaduw wel een nat aan? Gebruik dan alleen een stukje van de rand en ga niet met je natte kwast over het midden. Crème oogschaduw droogt snel uit, dus draai het deksel dicht om oxidatie te voorkomen.

Hoe lang kun je mascara gebruiken?

Mascara kun je ongeveer 3 maanden bewaren als je het iedere dag gebruikt. Gebruik je de mascara alleen af en toe dan kun je het wel 6 maanden gebruiken. Natte producten hebben meer kans op bacteriën, daarom heeft mascara zo’n korte houdbaarheidsperiode. Bacteriën zitten ​​van nature op onze wimpers en deze worden overgebracht van onze ogen naar de mascaraborstels en in de mascarahouder. Als mascara vreemd begin te ruiken, is het niet meer goed. Neem het zeker voor het onzekere en gooi het weg.

Hoe bewaar je het beste je mascara?

Pomp niet met je macaraborstel op en neer in de mascaratube, want hierdoor komt er teveel lucht in de mascara. Zo droogt de mascara sneller uit. In plaats van pompen draai je de borstel tegen de hals en druk je hem tegen de binnenkant van de hals voor je portie mascara. Is je mascara heel snel opgedroogd? Doe een paar druppels baby olie in de houder. Je verkleint ook de kans op bacterievorming door – net als visagisten – met wegwerpborstels je mascara aan te brengen.

Hoe lang kun je eyeliner gebruiken?

Over het algemeen kun je vloeibare eyeliners 6 maanden bewaren. Vloeibare eyeliners hebben dezelfde bacteriegevoelige formule en verpakking als mascara’s. Potlood eyeliners (kohlpotlood) hebben een langere houdbaarheid en kun je soms wel 3 jaar lang gebruiken, omdat je door slijpen de bacteriën verwijdert die in je ogen zitten. Als je een witte waas op je potlood ziet, die niet weg te slijpen is dan is het tijd om je potlood weg te gooien.

Hoe bewaar je het beste eyeliner?

Voorkom bacteriën in je vloeibare eyeliner door de punt na elk gebruik met een tissue te reinigen. Als je een potlood gebruikt, reinig dan je puntenslijper ook regelmatig met ontsmettingsalcohol. Zo voorkom je dat bacteriën op het scheermes achterblijven en toch op je eyeliner terechtkomen.

Hoe lang kun je lipstick en lipgloss gebruiken?

lipsticks op een rijIn lipsticks zitten niet zoveel bacteriën, dus ze kunnen wel 24 tot soms 36 maanden mee. Lipgloss kun je 12 maanden bewaren. Gaat je lipgloss vreemd ruiken of krijgt de lipstick een doffe kleur? Tijd om ze weg te gooien.

Hoe bewaar je lipstick en lipgloss het beste?

De koelkast is de beste plek om je lipstick en – vooral – je lipgloss te bewaren. De lage temperatuur vertraagt de afbraak van de ingrediënten in de lipstick en gloss. Breng bij voorkeur geen lipstick aan meteen na het eten, want dit bevordert de aanmaak van bacteriën. Doe je het wel, maak dan eerst je lippen schoon met een tissue. Dus als je een etentje hebt, kun je het beste erna je lipstick bijwerken.

Tips waarmee je make-up langer meegaat

  • Sluit je make-up producten goed af.
  • Bewaar producten op een donkere plek, bijvoorbeeld in een kast.
  • Bewaar de producten koel zoals lipstick in een koelkast.
  • Gebruik in plaats van je vingers een spatel als je crème in een potje zit
  • Zorg voor schone handen voordat je je gaat opmaken.
  • Was je kwasten en penselen regelmatig met water en zeep.
  • Slijp je oog- en lippotloden na gebruik.
  • Leen je make-up niet uit.

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.