Hoe bepaal je de ondertoon van je huid?

Hoe bepaal je de ondertoon van je huid? Lees mijn tips!

Als het gaat om het vinden van de juiste make-upkleuren of het kiezen van de juiste kleding, kan het bepalen van je ondertoon een belangrijke rol spelen. Maar wat is ondertoon en hoe bepaal je de jouwe? In deze blog ga ik dieper in op deze vragen en geef ik je tips over hoe je deze het beste kunt bepalen.

Wat is ondertoon?

Ondertoon verwijst naar de kleur die onder de oppervlakte van je huid ligt. Het is anders dan de boventoon, die wordt bepaald door blozen, bloedvaten en andere factoren. Er zijn drie verschillende ondertonen: koel, warm en neutraal.

Waarom is het bepalen van je ondertoon belangrijk?

Het bepalen van je ondertoon is belangrijk omdat het je kan helpen bij het vinden van de juiste kleuren die het beste bij je passen. Dit geldt niet alleen voor make-up en kleding, maar ook voor haarkleur en accessoires.

Vier methodes om je ondertoon te bepalen

Er zijn verschillende manieren om deze te bepalen. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende methoden:

 1. Ader test: kijk naar de aderen in je polsen bij natuurlijk licht. Zijn ze blauw of paars? Dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Als je aderen meer groenachtig zijn, dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Als je aderen een mix van beide kleuren hebben, dan heb je waarschijnlijk een neutrale.
 2. Huidreactie op zon: hoe reageert je huid op zonlicht? Verbrand je snel en wordt je huid (eerst) rood? Dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Wordt je huid snel bruin en krijg je geen verbranding? Dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Als je huid op beide manieren reageert, ben je waarschijnlijk neutraal.
 3. Goud en zilver test: probeer zilveren en gouden sieraden uit om te zien wat het beste bij je past. Als goud of koper er beter uitziet bij je huid, dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Als zilver er beter uitziet, dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Als beide kleuren je goed staan, dan ben je waarschijnlijk neutraal.
 4. Witte doek methode: een andere manier om je ondertoon te bepalen is met een wit doek. Zorg ervoor dat je gezicht schoon en vrij van make-up is. Houd bij natuurlijk licht het witte doek naast je gezicht. Kijk in de spiegel en let op welke kleur je gezicht heeft in vergelijking met het doek. Als je gezicht er roze of roodachtig uitziet, dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Als je gezicht er gelig of perzikachtig uitziet, dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Zie je zowel roze als gelige tonen, dan heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon.

Kom je er niet uit? Kom langs voor professioneel kleuradvies

Als je nog steeds niet zeker bent van je ondertoon, help ik je graag bij het bepalen ervan. Ook kan ik je advies geven over welke kleuren het beste bij je passen. Boek je een 1-op-1 make-up advies dan is een kleuranalyse inbegrepen. Je kunt ook alleen een kleuradvies boeken.

collage van kleurtypes

Test meerdere methoden

Het is belangrijk om te onthouden dat alle genoemde methode slechts een indicatie geven en dat het niet altijd 100% nauwkeurig is. Het is aan te raden methode te combineren, zoals het bekijken van je aderen én het testen van verschillende kleuren kleding of make-up, om een compleet beeld te krijgen van je ondertoon.

Welke kleuren staan mooi bij een koele ondertoon?

Als je een koele ondertoon hebt, staan kleuren die ook koel zijn het beste bij je. Deze kleuren hebben vaak een blauwe of roze toon. Enkele voorbeelden van kleuren die goed staan:

 • Blauw: navy, babyblauw, kobaltblauw
 • Roze: magenta, framboos, blush
 • Paars: lavendel, aubergine, wijnrood
 • Groen: smaragdgroen, mintgroen
 • Zilver: zilverkleurig, ijzig blauw
 • Zie ook mijn Pinterest bord voor het koele zomertype of wintertype.

Welke kleuren staan mooi bij een warme ondertoon?

Als je een warme ondertoon hebt, staan kleuren die ook warm zijn het beste bij je. Deze kleuren hebben vaak een gele of gouden toon. Enkele voorbeelden van kleuren die goed staan:

 • Oranje: helder oranje, perzik, teracotta
 • Geel: mosterdgeel, goudgeel
 • Rood: koraal, roestbruin, baksteenrood
 • Groen: olijfgroen, smaragdgroen, mosgroen
 • Bruin: beige, karamel, chocoladebruin
 • Zie ook mijn Pinterest bord voor het warme lentetype of herfsttype.

Welke kleuren staan mooi bij een neutrale ondertoon?

Ben je neutraal dan heb je het voordeel dat je zowel koele als warme kleuren kunt dragen. Je kunt dus verschillende kleuren uitproberen en kijken welke kleuren jou het beste staan. Hieronder vind je enkele voorbeelden van kleuren die goed staan:

 • Grijs: koel grijs, warm grijs
 • Blauw: marineblauw, turkoois
 • Groen: olijfgroen, saliegroen
 • Bruin: taupe, beige
 • Rood: kersenrood, bordeauxrood
 • Roze: zalmroze, mauve
 • Zie ook mijn Pinterest bord voor het neutrale zomer-herfsttype of winter-lentetype.

Kies kleuren waar je je goed bij voelt

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle kleuren binnen de drie categorieën bij jouw persoonlijke smaak en stijl kunnen passen. Experimenteer en kijk welke kleuren jou het beste staan en waar jij je prettig bij voelt.

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.