Oogmakeup, wat is jouw beste kleur?

Oogmakeup: welke kleur maakt van jouw ogen echte blikvangers

vrouw met groene ogenVoordat ik verder ga, eerst een uitleg wat oogmakeup inhoudt. Alles wat je op en om je ogen smeert valt onder de categorie oog makeup. Denk daarbij aan oogschaduw, eyeliner, kohlpotlood, mascara enz. In deze blog deel ik met jouw de basisprincipes van de kleurenleer om van je ogen echte blikvangers te maken.

De kleurencirkel van Johannes Itten

Oogmakeup: kleurencirkel van Itten

Kleurendeskundige Johannes Itten ontwierp een kleurencirkel. Hierin staan helemaal in het midden de primaire kleuren rood, geel en blauw. De secundaire kleuren zijn oranje, groen en violet en ontstaan als je de primaire kleuren met elkaar mengt. De tertiaire kleuren in de buitenste cirkel ontstaan als je een primaire en een secundaire kleur mengt.  Tertiaire kleuren zijn vaak de bruine en olijfgroene kleuren die veel in het dagelijkse leven voorkomen.

Warmte en kou in de kleurencirkel

We kunnen de kleurencirkel verdelen in warme en koude kleuren met een verticale lijn door het midden. Je krijgt dan een linker- en een rechterkant: de linkerkant bestaat uit warme, actieve en lichte kleurtinten (geel, oranje rood) en de rechterkant uit koude, passieve en donkere kleurtinten (groen, blauw en violet).

Oogmakeup en kleurcontrasten

Itten onderscheidde zeven kleurcontrasten:

 1. Kleur-tegenkleurcontrast: alle combinaties waar twee kleuren van enig
  verschil tegen elkaar worden verwerkt.
 2. Licht-donkercontrast: alle combinaties tussen lichte en donkere kleuren,
  zoals geel-blauw.
 3. Koud-warmcontrast: rood, oranje en geel zijn de warme kleuren; blauw-
  groen, blauw en paars zijn de koude kleuren.
 4. Complementair contrast: alle combinaties van kleuren die in de cirkel precies tegenover elkaar liggen, zoals paars-oranje.
 5. Simultaan contrast: de onderlinge beïnvloeding van kleuren, met name 1 een net niet complementaire combinatie.
 6. Kwaliteitscontrast: contrasten tussen kleuren van duidelijk verschillende kwaliteit, grijswaarde of verzadiging.
 7. Kwantiteitscontrast: een hoeveelheidcontrast, een groot en een klein oppervlak.

De juist kleur oogmakeup bij blauwe ogen

vrouw met blauwe ogenKleuren kunnen elkaar ondersteunen, versterken of opheffen. Als je naar de kleurencirkel kijkt, dan zie je dat blauw en oranje contrasterende kleuren zijn. Heb je blauwe ogen en wil je dat ze blauwer lijken? Met oogschaduw-kleuren die tegenover blauw in de kleurencirkel liggen (of met die kleuren zijn gemengd) worden je ogen blikvangers. Denk aan kleuren als goud, oranje, goud-bruin, koraal, koper, roestbruin en bruin.

De juist kleur oogmakeup bij groene ogen

Heb je groene ogen en wil je ze er echt uit laten springen? Met oogschaduwkleuren die tegenover groen in de kleurencirkel liggen (of ermee zijn gemengd) vallen je ogen extra op. Denk aan paarstinten (roze, lila, paars), roodtinten (bruin, roestbruin) en oranjetinten (koper). Pas op met roodtinten bij groene ogen. Dit kan je ogen een geïrriteerde indruk geven. Kijk ook uit met groene oogschaduw, want deze kleur kan de al aanwezige roodtinten, zoals geïrriteerde oogranden, sterk accentueren.

Je iris en je oogmakeup

Nemen we een andere kleur dan de iris, bijvoorbeeld een complementaire kleur, dan zal de iriskleur intenser worden. Ga je in de kleur van de iris mee, dan moet je oppassen dat je oog niet “wegvalt” en de oogschaduw de boventoon gaat voeren.

Wat is jouw beste match oogmakeup?

In onderstaande afbeelding zie je een paar kleuren naast de oogkleur. Kijk welke kleur jouw ogen mooi kunnen accentueren.

Oogmakeup: wat is jouw beste match?

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.