Oogmakeup: welke kleur maakt van jouw ogen echte blikvangers
Oogmake-up omvat alles wat je rond je ogen aanbrengt, zoals oogschaduw, eyeliner, mascara, en meer. In deze blog deel ik met jouw de basisprincipes van de kleurenleer om van je ogen echte blikvangers te maken.
De kleurencirkel van Johannes Itten
Johannes Itten, een expert in kleuren, creëerde een kleurencirkel met primaire kleuren rood, geel en blauw in het midden. Door deze te mengen krijg je secundaire kleuren zoals oranje, groen en violet. Meng je een primaire met een secundaire kleur, dan ontstaan tertiaire kleuren zoals bruin en olijfgroen, die vaak in het dagelijks leven terugkomen.
Warm en koele kleiuren in de kleurencirkel
We kunnen de kleurencirkel verdelen in warme en koele kleuren. De linkerkant bestaat uit warme kleuren zoals geel, oranje en rood. De rechterkant heeft koele kleuren zoals groen, blauw en violet. Deze indeling helpt bij het kiezen van oogmake-up die jouw natuurlijke oogkleur accentueert of juist contrasteert.
Oogmakeup en kleurcontrasten
Itten onderscheidde zeven kleurcontrasten, waaronder kleur-tegenkleur, licht-donker, en koud-warm. Deze contrasten kunnen je helpen bij het bepalen welke oogmake-up je ogen het best laat uitkomen.:
- Kleur-tegenkleurcontrast: alle combinaties waar twee kleuren van enig
verschil tegen elkaar worden verwerkt. - Licht-donkercontrast: alle combinaties tussen lichte en donkere kleuren,
zoals geel-blauw. - Koud-warmcontrast: rood, oranje en geel zijn de warme kleuren; blauw-
groen, blauw en paars zijn de koude kleuren. - Complementair contrast: alle combinaties van kleuren die in de cirkel precies tegenover elkaar liggen, zoals paars-oranje.
- Simultaan contrast: de onderlinge beïnvloeding van kleuren, met name 1 een net niet complementaire combinatie.
- Kwaliteitscontrast: contrasten tussen kleuren van duidelijk verschillende kwaliteit, grijswaarde of verzadiging.
- Kwantiteitscontrast: een hoeveelheidcontrast, een groot en een klein oppervlak.
Mooie kleuren oogmakeup bij blauwe ogen
Kleuren kunnen elkaar ondersteunen, versterken of opheffen. Als je naar de kleurencirkel kijkt, dan zie je dat blauw en oranje contrasterende kleuren zijn. Heb je blauwe ogen en wil je dat ze blauwer lijken? Met oogschaduw-kleuren die tegenover blauw in de kleurencirkel liggen (of met die kleuren zijn gemengd) worden je ogen blikvangers. Denk aan kleuren als goud, oranje, goud-bruin, koraal, koper, roestbruin en bruin.
Mooie kleuren oogmakeup bij groene ogen
Heb je groene ogen en wil je ze er echt uit laten springen? Met oogschaduwkleuren die tegenover groen in de kleurencirkel liggen (of ermee zijn gemengd) vallen je ogen extra op. Denk aan paarstinten (roze, lila, paars), roodtinten (bruin, roestbruin) en oranjetinten (koper). Pas op met roodtinten bij groene ogen. Dit kan je ogen een geïrriteerde indruk geven. Kijk ook uit met groene oogschaduw, want deze kleur kan de al aanwezige roodtinten, zoals geïrriteerde oogranden, sterk accentueren.
Mooie kleuren bij bruine ogen
Je iris en je oogmakeup
Gebruik complementaire kleuren om de natuurlijke tint van je iris te intensiveren. Soortgelijke kleuren als je iris kunnen ervoor zorgen dat je ogen minder opvallen en de oogschaduw de boventoon gaat voeren. Denk bijvoorbeeld aan blauwe ogen. Een bruintint laat ze meer opvallen dan een blauwe kleur.
Wat is jouw beste match oogmakeup?
Experimenteer met verschillende kleuren en bekijk welke tinten jouw ogen het mooist laten uitkomen. Hierbij speelt zowel kleurtheorie als persoonlijke voorkeur een rol. In onderstaande afbeelding zie je een paar kleuren naast de oogkleur. Kijk welke kleur jouw ogen mooi kunnen accentueren.