Zonnebrandcreme: chemische versus minerale filters

Zonnebrandcrème: chemische versus minerale filters en de impact op huidbescherming

zonnebrandcreme

Zonnebrandcrème is geen overbodige luxe, want de zon kan heel schadelijk zijn voor je huid. Toch krijg ik vaak de volgende reacties als ik erover begin: ik verbrand nooit, dan word ik niet bruin, ik zit toch in de schaduw, dus waarom zou ik een zonnebrandcreme gebruiken? Er zijn heel veel mensen, die zich niet bewust zijn van hoe belangrijk goede bescherming is. Er lijkt daarmee weinig veranderd ten opzichte van mijn vader’s kindertijd. Hij was vaak onbeschermd buiten en verbrandde regelmatig. Toen hij in de tropen werkte, droeg hij lange mouwen en broeken en zocht hij de schaduw op. De schade was echter in zijn kinderjaren al aangericht en hij ontwikkelde een lichte vorm van huidkanker. Nu moet hij ieder kwartaal op controle bij de huisarts. Voorkom dat het bij jou zo ver komt, of erger. Daarom is goede bescherming belangrijk, van jongs af aan.

Soorten UV-straling

Er zijn drie verschillende soorten UV-straling: UVA, UVB en UVC. Het zonlicht dat onze aarde bereikt bestaat voor ongeveer 95% procent uit UVA-straling. Je verbrandt er niet door, maar het dringt wel door tot in de onderste laag van je huid, waar het schade aanricht aan je DNA. UVA zorgt er ook voor dat je huid veroudert. Onthoud dit ezelsbruggetje: A staat staat voor aging.. UVB stralen zorgen ervoor dat je huid verbrandt: B staat voor burning. UVB zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine zorgt samen met calcium voor sterke botten. Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Langer in de zon betekent goed insmeren. Tot slot is er UVC. Deze straling bereikt de aarde gelukkig niet. Het is wel de meest schadelijke van de drie. (Bron: Huidfonds)

Chemische versus minerale zonnefilters

Zonnebrandproducten zijn er in verschillende varianten. Denk aan een lotion, gel, crème, olie. Belangrijk is dat je deze beschermen tegen UVB én UVA. Niet alleen UVB, maar ook UVA beschadigt immers je huid. Naast bestanddelen als water, vetten en conserveringsmiddelen zitten er ook zonnefilters in zonnebrandcrème. Deze zorgen ervoor dat schadelijke ultraviolette stralen je huidcellen niet bereiken.

Er zijn twee soorten UV-filters: chemische en minerale filters

1. Chemische filters (of synthetsiche filters)

Chemische filters zitten in de meeste zonnebrandcrèmes. Ze trekken in je huid en absorberen de Uv-straling.

Voordeel synthetische filters: ze laten geen witte waas achter zoals bij de meeste minerale filters.

Nadelen synthetische zonnebrandfilters:

  1. Ze beschermen eigenlijk alleen goed tegen UVB. De UVA stralen worden door chemische filters hooguit gedeeltelijk geabsorbeerd.
  2. Chemische filters zijn nogal instabiel, waardoor de werking ervan vermindert. Je moet minstens elke twee uur opnieuw smeren. Dit komt doordat chemische zonnebrandcrèmes Uv-straling absorberen en afbreken, waardoor ze vaker opnieuw moeten worden aangebracht.
  3. Synthetische zonnebrand werkt pas na 15 of 30 minuten.
  4. Ze kunnen ze in reactie op zonlicht vrije radicalen genereren, waardoor ze je huidcellen kunnen beschadigen.
  5. Een aantal chemische filters is irriterend voor de huid, wat huidveroudering veroorzaakt.
  6. Chemische filters zijn ook niet goed voor het milieu, want bij het zwemmen komen ze in het water terecht.

De meeste mensen gebruiken chemische filters. Chemische zonnebrandcrèmes worden over het algemeen beter geaccepteerd qua cosmetisch aspect, omdat ze een lichtere textuur hebben en goed in de huid opgenomen worden.

2. Minerale filters (of fysische/natuurlijke filters)

Zonnebrandcrèmes die beschermen tegen zowel UVA- als UVB bevatten de minerale filters Titaniumdioxide en/of Zinkoxide, die de schadelijke stralen van de zon reflecteren. Het is UVA-straling die voornamelijk bijdraagt aan het verdonkeren van de pigmentatie. Het gehalte Titaniumdioxide en/of Zinkoxide kan per zonnebrandproduct verschillen. Hoe meer ervan in zit, hoe hoger de bescherming. Lees dus de samenstelling van het product.

Voordelen minerale zonnebrandfilters

  1. Minerale filters leggen een laagje op je huid en ‘weerkaatsen’ als het ware het zonlicht.
  2. Door de natuurlijke filters dringen de schadelijke Uv-stralen niet door tot je huidcellen. 
  3. Ze zijn veel effectiever dan chemische filters.
  4. Minerale zonbescherming werkt onmiddellijk na het aanbrengen. De mineralen leggen een laagje op de huid en kaatsen de zon terug.
  5. Minerale filters veroorzaken zelden allergische reacties.
  6. In landen met een hogere UV-index beschermen minerale filters vele malen beter.

Nadelen minerale zonnebrand:

  1. Minerale filters hebben soms een witte waas, die op je huid achterblijft. Gelukkig zijn er steeds meer minerale filters zonder witte waas. Als je online shopt, staat het er ook vaak bij.
  2. Minerale zonnebrandcrèmes zijn vaak dikker en plakkeriger.

Let op: de oplossing van veel fabrikanten tegen de witte waas is nanotechnologie. Hierbij worden de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes geknipt om de zonnebrandcrème transparanter te maken. Deze techniek was lange tijd omstreden, omdat titaniumdioxide in kleine deeltjes op asbest lijkt. Eenmaal in je lichaam, zijn ze lastig kwijt te raken. Volgens het RIVM is nano nu veilig, maar het is onduidelijk wat de lange termijn effecten zijn. Titaniumdioxide in nanovorm heeft nog een groot nadeel. Het kan een chemische reactie aangaan met zonlicht. Gelukkig zijn er steeds meer minerale filters zonder witte waas en zonder nanotechnologie. Als er nano is gebruikt, staat het altijd vermeld op de ingrediëntenlijst.een lachend blondine

Een paar goede minerale zonbeschermingsproducten

Alphanova Sun

100% natuurlijk met 100% minerale filters. Met natuurlijke oliën die tegen UV-straling beschermen (Aloe Vera, Jojoba, Tamanu olie). Het hydrateert de huid en beschermt tegen huidveroudering door de zon. Speciaal ontwikkeld voor volwassenen met een zeer gevoelige huid en mensen die een hoge SPF wensen. Het is biologisch gecertificeerd (Ecocert), 100% biologisch afbreekbaar, bevat geen chemische filters en conserveermiddelen, geen nanodeeltjes, parabenen en Fenoxyethanol. Daarnaast is het parfumvrij en waterbestendig. In een lichte en medium kleur te bestellen via Bewustpuur

Little Urchin natuurlijke zink zonnebrand SPF 50+

Deze innovatieve, vegan en parfumvrije formule met SPF 50+ biedt UVA- en UVB-breedspectrum bescherming is tot 4 uur lang waterbestendig. Little Urchin Zink Zonnebrand SPF 50+ is geformuleerd met een mix van intens hydraterende ingrediënten en antioxidanten en biedt niet alleen bescherming tegen de zon, maar heeft ook anti-aging eigenschappen. Deze gemakkelijk aan te brengen formule die geen witte waas achterlaat, bevat een Non-Nano-Zinkoxide filter als het actieve ingrediënt. Geschikt voor het hele gezin, mensen met een gevoelige huid en baby’s vanaf 6 maanden. Dit product is ook nog eens Reef safe & eco friendly, want het bevat geen microplastics. Ontdek de hele Little Urchin collectie bij Nourished

Obagi Medical Physical Defense SPF50 Tinted

Deze zonnebrandcrème biedt bescherming tegen UVA-, UVB-, HEV- (blauw licht van beeldschermen), VIS- en IR (infrarood)-straling. Het bevat ook  antioxidanten om je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden, die huidveroudering kunnen veroorzaken. Heeft een universele teint, die elk huidtype licht camoufleert. Onder andere te koop bij Dermaskinshop.

CeraVe Mineral Sunscreen Lotion SPF 50

Een 100% minerale, olievrije zonnebrandcrème met titaniumdioxide en zinkoxide die een beschermende barrière vormt op het huidoppervlak om de UVA- en UVB-stralen van de zon te helpen reflecteren zonder de gevoelige huid te irriteren .De formule bevat drie essentiële ceramiden, die de huidbarrière helpen herstellen en zorgen voor langdurige hydratatie, en niacinamide om je huid te kalmeren. Het is bekroond met het keurmerk van de National Eczema Association en het keurmerk voor dagelijks gebruik van de Skin Cancer Foundation. Te koop bij o.a. bol.com

Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF 50

Smeert makkelijk uit en trekt snel in zonder vettig residu achter te laten. Bevat 100% minerale brede spectrum PA++++ en SPF 50, die de huid beschermt tegen UVA en UVB-stralen, infraroodstraling en blauw licht van beeldschermen. Is niet plakkerig of vet, dus werkt ook goed onder je make-up. De zachte perzikkleur zorgt voor een mooie kleurcorrectie en de vitamine C zorgt voor een stralende huid. Geschikt voor alle huidtypes, zelfs de gevoelige huid. Te koop bij onder andere Lookfantastic.nl

Het is altijd raadzaam om de ingrediëntenlijst te controleren en eventuele persoonlijke voorkeuren of huidgevoeligheden in overweging te nemen bij het kiezen van een zonnebrandcrème. Daarnaast kan het nuttig zijn om online reviews en aanbevelingen van andere gebruikers te raadplegen om de beste optie voor jouw specifieke behoeften te vinden.

Bekijk dit filmpje met een simpele uitleg van hoe zonnebrandcrème werkt.

15 weetjes over zonnebrandcrème

  1. De SPF heeft alleen betrekking op de bescherming tegen UVB-straling. Check dus of je crème ook beschermt tegen UVA.
  2. Je kunt beter een zonnebrandcrème gebruiken met een mineraal filter en lagere SPF dan eentje met een chemisch filter en hogere SPF.
  3. De SPF geeft aan hoeveel langer je veilig in de zon kunt liggen. Als je zonder bescherming na 10 minuten verbrandt, zal je bij een zonnebrandcrème met SPF 10 na circa 100 minuten verbranden. Bij factor 20 is dat na 200 minuten. In de praktijk werkt het echter niet helemaal zo. Zand, (zee)water en zweet verkorten deze tijd. Daarom is ieder 1,5 uur bijsmeren belangrijk.
  4. De SPF op de verpakking wordt alleen bereikt als je 2 milligram crème per vierkante cm op je huid aanbrengt. Breng dus voldoende aan.
  5. Mensen met een donkere huidskleur hebben ook zonnebrandcrème nodig. Het is belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-straling, zelfs als je minder snel verbrandt. Pigmentvlekken en zonneallergie kunnen ook voorkomen bij mensen met een donkere huid.
  6. Vrijwel alle rimpels en pigmentvlekken worden door de zon veroorzaakt. Bescherming tegen de zon kan helpen om vroegtijdige huidveroudering en pigmentatie te voorkomen.
  7. Zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum. Controleer de verpakking op de vervaldatum en gebruik geen zonnebrandcrème die over de datum is. Een verlopen product kan minder effectief zijn in het beschermen tegen de zon.
  8. Zonnebrandcrème moet je regelmatig aanbrengen, vooral na zwemmen, zweten of afdrogen met een handdoek. Zelfs als een zonnebrandcrème waterbestendig is, is het belangrijk om deze opnieuw aan te brengen om een optimale bescherming te behouden.
  9. Niet alle kleding biedt dezelfde mate van bescherming tegen de zon. Sommige stoffen kunnen UV-stralen doorlaten, waardoor je huid toch kan verbranden. Overweeg het dragen van zonwerende kleding met een UPF (Ultraviolet Protection Factor) voor extra bescherming.
  10. Zonnebrandcrème is niet alleen belangrijk op zonnige dagen. Zelfs op bewolkte dagen kunnen schadelijke Uv-stralen je huid bereiken en schade veroorzaken. Het is raadzaam om dagelijks een zonnebrandcrème te gebruiken, ongeacht het weer.
  11. Vergeet niet om gevoelige delen van het lichaam extra goed te beschermen, zoals lippen, oren, rondom je ogen, neus en de achterkant van je handen. Deze gebieden zijn vaak gevoeliger voor zonnebrand.
  12. Naast het gebruik van zonnebrandcrème, zijn er andere maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen de zon, zoals het dragen van een hoed, een zonnebril en het zoeken van schaduw op het heetste moment van de dag.
  13. Kinderen hebben speciale bescherming nodig tegen de zon, omdat hun huid gevoeliger is dan die van volwassenen. Gebruik een zonnebrandcrème die speciaal is geformuleerd voor kinderen en houd ze zoveel mogelijk uit direct zonlicht.
  14. Het is belangrijk om een consistent zonbeschermingsroutine te volgen, niet alleen tijdens de zomermaanden, maar het hele jaar door. Uv-stralen kunnen het hele jaar door schade aanrichten, dus blijf zorgvuldig zonnebrandcrème gebruiken, zelfs in de winter of op bewolkte dagen.
  15. Huidkanker komt veel voor en is een ernstige ziekte. De komende 10 jaar krijgt naar schatting circa 1 op de 4 Nederlanders te maken met huidkanker. Het regelmatig en correct gebruiken van zonnebrandcrème is belangrijk om het risico op huidkanker te verminderen.

Onthoud dat het regelmatig en correct gebruiken van zonnebrandcrème een cruciale stap is in het beschermen van je huid tegen schadelijke effecten van de zon en het behouden van een gezonde huid.

Last van allergische reacties als je in de zon zit? Lees dan mijn blog over wortelsap tegen zonneallergie.

Geniet, maar zon met mate!

Bronnen: Jetske Ultee, Huidfonds

Sharing is caring!

11 gedachten over “Zonnebrandcreme: chemische versus minerale filters

  1. Pingback: Roodheid in je gezicht verminderen? Zo doe je dat! | IM Makeup

  2. Pingback: 10 beauty tips voor een stralende zomer | IM Makeup

  3. Pingback: Wortelsap tegen zonneallergie en warmteallergie | IM Makeup

  4. Deborah Mijlof

    Hi Irena,

    Op de verpakking staat vermeld dat het een mineraal reflecterend filter bevat. Na wat googlen las ik dat erin deze minerale reflecterende filters, zinkoxide en titaniumoxide verwerkt zijn. De zonnemelk smeert ook niet gemakkelijk en laat een witte waas achter op het ingesmeerde lichaam. Misschien niet zo charmant maar wel zo veilig! 🙂

    groet uit een regenachtig Nederland,
    Deborah

    1. Irena Bericht auteur

      Hi Deborah,
      Goed dat je het even op de verpakking hebt gecheckt. Alles wijst op een mineraal filter zonder toevoeging van chemische filters, want combi’s zijn er ook. Sandra heeft nu meer opties.

      Zonnige groeten,
      Irena

  5. Deborah Mijlof

    Hoi Irena en Sandra,

    Een andere zonnemelk met een fysiche filter is Solar Expertise Sensitive van L’Oréal.
    Te koop bij iedere Kruidvat of Etos op de hoek. Ik gebruik deze zonnemelk al een aantal jaren en is ook verkrijgbaar met een hoge factor. Sandra, misschien heb je hier nog iets aan? 🙂

    groet,
    Deborah

    1. Irena Bericht auteur

      Hi Deborah,
      Bedankt voor je aanvulling. Fijn dat je goede ervaringen hebt met het product. Ik heb er even over gegoogled en las op een andere blog dat er op de verpakking niet vermeld staat of de titanium dioxiden nano-deeltjes zijn. Als het product heel makkelijk uitsmeert (de meeste producten met puur fysische filters smeren over het algemeen minder makkelijk) en geen witte waas achterlaat, zitten er hoogtswaarschijnlijk nanondeeltjes in.

  6. Sandra

    He Irena,

    Duidelijk verhaal. Ik gebruik altijd Vision factor 30 en dat bevalt me heel goed. Deze bevat alleen wel chemische filters. Heb je een tip voor goede waterbestendige alternatieven met fysisch filter?

    Groetjes Sandra van Rooij

    1. Irena Marmelstein Bericht auteur

      Hi Sandra,
      Leuk dat je er wat aan hebt! Een goed product vinden, is soms een hele speurtocht. Zelf gebruik ik de Family Sun Spray SPF 15 Sun Sensitiv (vanwege mijn zonne-allergie) van het natuurlijke merk Lavera. Die kan ik aanraden. Ik koop hem bij Lavendula in Amsterdam. Hier de link naar hun website: http://www.lavendula.nl. Ze hebben ook Lavera met een hogere factor en als je tijd hebt om er langs te gaan: in de winkel hebben ze een veel ruimer assortiment dan op de webshop. Belangrijk om te weten bij je keuze voor een goed product met fysisch filter: hoe hoger zinkoxide en titaniumoxide bovenin de lijst met ingrediënten staan, hoe beter. Dat betekent dat ze een krachtige werking hebben. En laat een product geen witte waas achter dan zitten er kleine (nano)deeltjes in, die toch in je bloedbaan terecht kunnen komen. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn antwoord.

      Warme groet,
      Irena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.